Vážení členové a příznivci spolku Život bez střeva,

tímto vydáním zpravodaje bychom se rádi připojili k týdnu osvěty o domácí parenterální výživě.

Světový týden osvěty o domácí parenterální výživě

4.–10. srpna 2014

---

Cílem světového týdne osvěty o domácí parenterální výživě je rozšířit povědomí a znalosti o léčbě zvané parenterální (nitrožilní) výživa, která je podávaná v domácích podmínkách a také upozornit na potřeby pacientů, pro které je tato náročná terapie jedinou šancí na přežití.

Domácí parenterální výživa (DPV) umožňuje zajistit dlouhodobou kompletní výživu člověka v případech, kdy nelze využívat zažívací ústrojí.  Parenterální výživa je roztok, který se plní do 2 - 3litrových vaků a obsahuje veškeré složky (cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny, minerály) důležité pro zajištění metabolických nároků organismu. Výživa se velmi pomalu aplikuje přímo do žilního řečiště pacienta pomocí hadičky zavedené k srdci, tzv. centrálním žilním katétrem.

Správnou rychlost podání výživy zajišťuje infuzní pumpa, ke které bývá pacient připojen 10-18 hodin denně.  Pumpy používané v České republice jsou velké, těžké, umístěné na stojanu, což má výrazný negativní dopad na mobilitu a celkovou kvalitu života pacientů.

Týden osvěty o DPV (HPN Awareness Week) podporují i tyto pacientské organizace:

PINNT (Velká Británie), The Oley Foundation (USA), PNDU (Austrálie a Nový Zéland) a Apetyt na Zycie (Polsko).

---

Připojte se a pomozte šířit povědomí o domácí parenterální výživě i vy.

• Přepošlete tento zpravodaj přátelům, známým, kolegům i dalším kontaktům ve vašem adresáři.

• Použijte logo Týden osvěty o DPV na svém profilu sociálních sítí nebo webových stránkách.

---

Výše zmíněnými aktivitami navíc podpoříte naše jednání s Ministerstvem zdravotnictví a zdravotními pojišťovnami, jejímž cílem je zařadit na seznam plně hrazených zdravotnických pomůcek mobilní infuzní pumpu přímo určenou pro DPV. Mobilní infuzní pumpa se ve světě používá již více než 20 let. Je malá, lehká a spolu s vakem výživy přenosná v batohu. Díky tomu umožňuje pacientovi volný pohyb i v době, kdy musí být na infuzi připojen.

Děkujeme za vaši podporu.

Se srdečným pozdravem

spolek Život bez střeva

www.zivotbezstreva.cz